Aktuellt

AKTUELLT

PRESSMEDDELANDE:
Ett nytt garde tar kamp mot psykisk ohälsa


“Det är lite mycket nu” - ett uttryck vi gärna använder när arbetsuppgifterna känns övermäktiga och livet snurrar lite för fort. Det är också namnet på en föreställning av poesikollektivet Det Nya Gardet inom satsningen “Psykisk hälsa genom livet”.

Den 8:e maj har föreställningen “Det är lite mycket nu”, av scenpoesi-kollektivet Det Nya Gardet, premiär på Gottsunda Dans och Teater. Föreställningsformen, som i Storbritannien heter Spoken Word Theatre, är en hittills outforskad genre i Sverige. Med hjälp av scenpoetiska texter skrivna av medlemmarna i gruppen vill Det Nya Gardet adressera utanförskap, samhällsnormer och prestation.


- “Det är lite mycket nu” är en föreställning om att våga vara värdelös, om att få skratta i det allra mörkaste av mörker och framförallt om att vi alltid är större och starkare tillsammans, säger Hanna Haag, en av de fyra poeterna i kollektivet.
Saga Hedberg, som regisserat föreställningen tillägger:
- Psykisk ohälsa är ett utbrett folkhälsoproblem och även fast vi pratar om det mer och mer så är det fortfarande väldigt tabubelagt.


Det Nya Gardet, som är regerande SM-vinnare i kollektiv poesi, började skriva och uppträda tillsammans för tre år sedan och har sedan dess turnerat runt på olika scener i Sverige. Medlemmarna i gruppen är alla verksamma scenpoeter och hittade varandra på SM i Poetry Slam som arrangerades på Reginateatern 2016.
- Vi har alla väldigt olika uttryck som individuella poeter, berättar Josefin Şîlan Karlsson, så vi kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt på scenen.

Efter premiären på Gottsunda Dans och Teater kommer föreställningen turnera runt i Mälardalen och Norrbotten, på skolor och offentliga scener.
- Det är lite mycket nu under våren, säger Agnes Török med ett skratt. Men till hösten gör föreställningen en ny turné, och där finns möjlighet att boka in oss.


Föreställningen produceras med stöd från Svenska Postkodstiftelsen inom satsningen “Psykisk hälsa genom livet”. Den balanserar mellan det allmänna och det privata och visar på att det egenupplevda i allra högsta grad är politiskt.

- Psykisk ohälsa angår alla och måste utmanas. Unga behöver redskap för att hantera stress och ångest i vardagen. Vi är därför stolta över att stötta Det Nya Gardet, som spelar en föreställning om psykisk ohälsa för elever i grundskolan och på gymnasiet, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

8 maj - 5 juni

Det är lite mycket nu

 

Av Det Nya Gardet

I maj 2019 är det urpremiär för scenpoesiföreställningen DET ÄR LITE MYCKET NU - en föreställning om kallsvett, andnöd, skrik, panik och den totala tystnaden. Om falskskratt, fulgråt och syskonskap.

Föreställningen behandlar (o)förmågan att prata om psykisk (o)hälsa och människans ständiga kamp för att passa in och passa på, för att passera och prestera.

DET ÄR LITE MYCKET NU är en föreställning om att våga vara värdelös, om att få skratta i det allra mörkaste av mörker och framförallt om att vi alltid är större och starkare tillsammans.


 

Föreställningen är möjlig med stöd från Postkodstiftelsen. 

Med stöd av Riksteatern, Älvsbyns kommun och Älvsby Folkhögskola

 

 

"Psykisk ohälsa angår alla och måste utmanas! Unga behöver redskap för att hantera stress och ångest i vardagen. Vi är därför stolta över att stötta Föreningen Allt jag säger är en bra idé, som kommer att spela en föreställning om psykisk ohälsa för elever i grundskolan och på gymnasiet."

 

- Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

8-9 maj Uppsala, Gottsunda Dans och teater (Biljetter)

10 maj, Stockholm, Strindbergs intima teater (Biljetter)

13-15 maj Gällivare och Jokkmokk - ej offentliga föreställningar

16 maj Vidsel (Biljetter)

Övriga projekt

WORKSHOPS

Under våren 2019 erbjuder Det Nya Gardet, tillsammans med Postkodstiftelsen, gratis workshop till skolor. 

Läs mer här.

Gig

Vi tar nu emot bokningar inför hösten 2019. 

Vi kommer turnera med föreställningen "Det är lite mycket nu" samt fristående texter. 

Kontakta oss för mer information.

FÖRELÄSNING

Gardet kan även medverka med föreläsning, som konferenciärer eller i samband med poetry slams. Kontakta oss för mer information och pris. 

DET NYA GARDET

Poesikollektiv

Spridit kollektiv visdom från scener sen 2017

© Copyright. All Rights Reserved.